Teafilter Blog

Őszi kincsünk: a dió

2016. október 05. - m lara

Ha eddig csak a diós tészta, a bejgli vagy a zserbó jutott eszedbe a dióról, akkor itt az ideje, hogy megváltozzon a véleményed. Salátába, mártásba, húsételekhez, tésztákhoz is kiváló, de természetesen nagyszerű desszertek alapanyaga is!

dios_jumbo.JPG

Az ősz egyik legcsodásabb ajándéka a dió. Már a diófa alatt ücsörögni, olvasgatni is az egyik legotthonosabb, legbarátságosabb őszi tevékenység, de gondoljunk csak bele, milyen hangulatos a hulló diófaleveket összegyűjteni és lepréselni a gyerekekkel, vagy épp különböző játékokat, dekorációt készíteni a csonthéjasokból a családdal.

Hasonlóképpen sokoldalú az a finomság is, amit ennek a kemény termésnek a belsejében találunk. Bár diót mindig lehet kapni, mégis ősszel, télen van az igazi szezonja. Diót mindig megbízható helyről, körültekintően vásároljunk, otthon pedig óvjuk az avasodástól és a penészesedéstől. A diót és más olajos magvakat hűvös, jól szellőztethető, száraz levegőjű helyiségben tároljuk! Feldolgozáskor válogassuk át a dióbeleket, az elszíneződött, avas példányokat távolítsuk el.

A diónak természetesen nem csak a bele kiváló alapanyag a konyhában. A dióolaj összetétele rendkívül kedvező: nagy arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, amelyek bizonyítottan jó hatással alkalmazhatóak a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére illetve megelőzésére. Bátran használjuk hát ezt is salátákba, pesztóhoz, főzelékhez – plusz ízt, aromát ad az ételnek.

Ha már saláta, mindenképp érdemes kipróbálni a legközelebbi alkalommal a klasszikus Waldorf salátát. Ennek a tápláló salátának három nélkülözhetetlen alapanyaga van: a zeller, a savanykás alma és a dió.  Természetesen bármivel megbolondíthatjuk, de a három alapanyagból nem tanácsos elvenni, mert megbomlik az ízek egyensúlya. Hozzávalók: 250 gramm zellergumó (vagy akár zellerszár), 2 citrom, 250 gramm savanykás alma, 100 gramm dió, 120 gramm márványsajt vagy ízlésünknek megfelelő egyéb sajt, 1 kis fej fejes saláta, néhány zellerlevél, a mártáshoz 1 dl tejszín, 4 ek majonéz (legfinomabb házival), só, bors ízlés szerint. Az elkészítése roppant egyszerű: a felaprított zellert, almát citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg, a sajtot feldaraboljuk, a diót felaprítjuk. A mártáshoz félkeményre verjük a tejszínt, belekeverjük a majonézt, fűszerezzük, majd a többihez keverjük. Egy nagy salátástál aljába tépkedjük a salátát és a zellerlevelet, erre halmozzuk a kész Waldorf-salátát, amit fogyasztás előtt legalább egy órára hűtőbe teszünk. Sült csirkemellel laktató ebéd lesz belőle.

waldorf_cikk.JPG

Szintén csodás saláta készíthető a népszerű és olcsó vöröskáposzta segítségével. A Meleg vöröskáposzta-saláta hozzávalói: fél fej vöröskáposzta, fél tk köménymag és só, egy alma, egy fej salottahagyma, 1 evőkanál vörösborecet, fél tk Dijon-i mustár, frissen őrölt bors, szárazon pirított, felaprított dió. Elkészítés: egy nagy serpenyőben hevítsünk olajat és dobjuk rá a vékonyan felszeletelt káposztát a köménnyel és a sóval. 8-10 perc főzés után vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a gyufaszálra vágott almát és a vékonyan felkarikázott hagymát. Egy külön tálkában keverjük el a mustárt, a borecetet és a fűszereket, és keverjük a káposztához, majd szórjuk rá a pirított diót. Langyosan fogyasszuk hirtelen sült húsok mellé.

dios_kaposzta_cikk.JPG

Ha nem tudjátok elképzelni a vasárnapi ebédet rántott hús nélkül, akkor is van egy tippünk! Ezúttal kóstoljátok meg a Diós panírban sült mézes csirkemellet. Hozzávalók:

40 dkg csirkemell, 10 dkg durvára zúzott dió, 25 dkg liszt, 20 dkg házi zsemlemorzsa, 4 db tojás, csipet só, olaj a sütéshez, 6 evőkanál méz. A húst mossuk meg, szeleteljük fel és enyhén klopfoljuk ki. Sózzuk, és bedörzsölhetjük egy is fokhagymával is. A diót egy nyújtófával durvára zúzzuk majd összekeverjük a zsemlemorzsával. A klasszikus módon bepanírozzuk és kisütjük a húsokat – ha egészségesebb ételre vágyunk, olajspray-vel fújjuk be a csirkét és süssük sütőben a húst. Tálaláskor a diós bundába burkolt húsokat csorgassuk meg vékonyan a meglangyosított mézzel és friss, citromos-olívaolajos salátával tálaljuk.

A Diós kéksajtmártás egy ínycsiklandozó, krémes mártás, amelyet akár húsok mellé, akár csak egyszerűen grillezett zöldségekhez is tálalhatunk. Kiválóan illik a tésztákhoz is, gnocchihoz, raviolihoz szintén. Hozzávalók: 5 dkg darabolt dióbél, 15 dkg stilton, gorgonzola vagy egyéb érett, erős ízű sajt, 2,5 dkg frissen reszelt pecorino vagy parmezán sajt, 1,5 dl tejföl, 5 dkg szeletelt csiperkegomba, 5 dkg vaj, ízlés szerint frissen őrölt fekete bors és só. Elkészítés: Olvasszuk meg a vajat egy lábosban, adjuk hozzá a gombát, és kis lángon, néha megkeverve 3-5 perc alatt pirítsuk aranybarnára. A kéksajtot törjük össze egy tálban és adjuk hozzá a tejfölt. Sózzuk, borsozzuk, és villával alaposan keverjük össze. A sajtkrémet adjuk a gombához, és kis lángon melegítsük fel, amíg a sajt megolvad. Végül keverjük hozzá a pecorino sajtot és a diódarabokat. Vegyük le a tűzről és melegen, de ne forrón tálaljuk.

Könnyű vacsora vagy egy késői hétvégi ebéd is lehet ez a Cukkinis, zöldfűszeres, diós tészta. 25 deka tészta (rigatoni, penne a legjobb hozzá), 2 ek olívaolaj, 3 gerezd fokhagyma, ízlés szerint csilipehely, frissen őrölt bors, 2 közepes cukkini, fél citrom leve, 2 deka parmezán sajt, 3 evőkanál tetszőleges zöldfűszer (a bazsalikom és a petrezselyem kiváló választás), egy nagy marék dió. Elkészítés: a tésztát enyhén sós vízben fogkeményre főzzük, közben a cukkinit nagylyukú reszelőn lereszeljük. Egy serpenyőben olajat hevítünk és 30 másodpercre megfuttatjuk rajta a zúzott fokhagymát, a csilipelyhet és a borsot. Hozzáadjuk a cukkinit és 5 percig főzzük folyamatosan kevergetve. Adjunk hozzá pár kanállal a főzővízből, és csepegtessük bele a citromlevet. További két perc után jöhetnek az apróra vágott zöldfűszerek és a sajt. Keverjük jól össze, majd a frissen főtt, meleg tésztát öblítés nélkül keverjük hozzá. Adjuk hozzá a diót és már tálalhatjuk is! A tányéron megszórhatjuk még dióval, zöldfűszerekkel és frissen reszelt sajttal.

dios_penne_cikk.JPG

Természetesen az édességeket sem hagyhatjuk ki a sorból! Diós piték, kalácsok tömkelegével találkozhatunk az interneten, következzen hát inkább egy kis különlegesség: a Banános, diós szószt palacsintához és gofrihoz ajánljuk, minden mennyiségben! Ráadásul a megpuhult banánok felhasználásra is remek alternatíva. Hozzávalók: 3 banán, 5 evőkanál jó minőségű vaj, negyed bögre nádcukor, 1 evőkanál vaníliaaroma vagy 1 rúd vanília kikapart magjai, negyed bögre aprított dió. Olvasszuk meg a vajat, majd dobjuk rá a felkockázott banánokat. Melegítsük, kevergessük, amíg megpuhulnak, ez nagyjából 5 perc. Szórjuk bele a cukrot és várjuk meg, amíg elolvad. A vajban feloldódó nádcukornak kellemes, karamellás aromája lesz. Mehet bele a vanília és végül az aprított dió. Melegen, de ne forrón kínáljuk palacsintához, gofrihoz, kalácshoz, de frissen sült kiflivel is mesés!

banan_dio_szosz_cikk.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://teafilter.blog.hu/api/trackback/id/tr7211771129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása