Teafilter Blog

A legjobb egészséges cukrászdák

2016. április 22. - m lara

Édességműhelyek diétázóknak és ételérzékenységben szenvedőknek is.

Néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy egy diétázó, laktóz- vagy gluténérzékeny, esetleg egy vegán étrendet követő gondtalanul sütizhessen. Szerencsére ma már ez is lehetséges! Íme, a legjobb egészséges cukrászdák.

cukormentes_cikk1.jpg

Édesszájú főváros

A cukor- és egyéb „mentes” sütik tekintetében Budapest kiemelkedően jól teljesít, hiszen itt több, jellemzően a közelmúltban nyílt egészséges cukrászdát is találunk. Ezeken a helyeken már szinte mindenki büntetlenül élvezheti az édes ízeket, nem kell lemondani sem a fagylaltokról, sem a tortákról, sem pedig a klasszikus süteményekről, és még a diétát sem kell feladnunk.

Az egyik legkedveltebb reformcukrászda Budapesten a Corvin közben található Corvinpont, ahol mentes és nem-mentes finomságokkal is várják az éhes szájakat: a mentes sütik mindegyike nélkülözi a glutént, a laktózt és a cukrot is, a recepteken keresztül pedig nem a már jól ismert ízeket szeretnék visszaidézni, hanem jellemző a kínálatra a bátor kísérletezés és mindennapos változatosság. Nyáron negyven férőhelyes terasszal működik a Corvinpont, ahol egy házi jeges teát vagy egy hűsítő kézműves sört elfogyasztani igazi felüdülés!

cukormentes_cikk2.jpg

Ha Óbudán járunk, mindenképp térjünk be a Napfényes Cukrászatba, ahol leginkább a vegán, illetve vegetáriánus édesszájúak nézhetnek körül elégedetten. A sütimanufaktúra egyik kreációja sem tartalmaz tejet, se semmilyen tejterméket, tojást, tartósítószert, mesterséges színezékeket vagy bármilyen állományjavítót. Az egyébként cukormentes fagyik tölcsére tönkölylisztből készül, mely bár egészséges, fontos megemlíteni, hogy továbbra is tartalmaz glutént! Plusz információ hogy a Napfényesnek van étterme is, ahol szintén kizárólag növényi alapanyagokból főznek.

Három boltja is van a fővárosban a Cukormentes Cukrászdának, ahol aztán tényleg mindenki találhat valami finomat. A kínálatban szerepel glutén-, laktóz-, tejfehérje-, és tojásmentes sütemény is, a glükózt pedig minden esetben hanyagolják, helyette inkább nyírfacukrot és egyéb édesítőszereket használnak. Ha egy édes alkotás megtetszik, ami nem pont a mi ízlésünknek vagy egészségünknek megfelelő, törekednek rá, hogy elkészüljön egy nekünk való verzió is.

Vegán és nyers sütizők

Míg az ételérzékenység sokkal inkább egyfajta kényszer, melyhez meg kell tanulni alkalmazkodni, addig a vegán vagy nyers étrendet követők általában teljesen önként választják ezt a fajta életmódot. A sütés-főzés teljes hiánya és az állati alapanyagok nélkülözése fantasztikus kreativitásra ösztönzi az édességek megálmodóit. Ezekre a helyekre már csak azért is érdemes elmenni, hogy valami újat, különlegeset megismerjünk, megkóstoljunk, hiszen nem árt a nyitottság a gasztronómia ezen területén sem.

Az egyik frissen nyílt kedvenc a belvárosi Naspolya Nassolda, ahol minden sütés nélkül, glutén-, tej- és tojásmentesen készül. A hozzávalók főként ökológiai gazdálkodótól származnak, és mindig frissen kerülnek felhasználásra. A kínálat szezonálisan változik, a recepteket pedig ott helyben fejlesztik, tesztelik, tökéletesítik, szívvel-lélekkel. Természetesen minden fenséges kávé növényi tejből készül.

cukormentes_cikk3.jpg

Valódi fellegvár lehet a Vegán Édes Élet cukrászda is. A házhoz szállítást és tortakészítést is vállaló XIII. kerületi hely – nevéhez hűen – leginkább a vegán vendégeknek kedvez süteményeivel, legyen szó egy kis nassolásról vagy egész tortáról. A vegán életmódot roppant szigorúan veszik, így például méz sincs a konyhán.

A Parlament és a Szabadság tér közelében található Mannatural valójában egy étterem, amely gyorsan híressé vált Budapesten azzal, hogy minden ételét teljesen nyersen tálalja. Nincs főzés, nincs sütés, nincs párolás, csak határtalan fantázia. A főételek mellett vannak süteményeik, amik szintén isteniek – főleg a csokisak – és ha kicsit ijesztő is az ötlet, hogy minden hideg és nyers, egy próbát mindenképpen megér, arról nem is beszélve, hogy a gyomrunknak biztosan okozunk egy kis felüdülést a könnyen emészthető, könnyed édességekkel!

A vidék cukormentes ízei

Bár számottevően kisebb választékban, de azért a vidéki nagyvárosokban is találunk egy-egy cukormentes cukrászdát. Pécsett a Kovács Cukrászdában tudunk például diabetikus tortákat rendelni, Sopronban pedig a Dömötöri Cukrászda kínál szénhidrátcsökkentett alternatívát. Itt Dia-Wellness lisztből, cukormentesen készül többek között zserbó és Sacher torta is, melyek minden hétvégén kaphatók. Miskolcon a Cukormentes Cukrászda kínál alternatívát a diétázóknak, már vannak gluténmentes édességeik is. Az egyébként hatalmas választékban találunk xilittel készülő fagyit is, illetve az üzletben megtalálhatóak a Hideg Nyalat jégkrémei is, amelyek teljesen glutén-, laktóz-, tej-, tojás- és cukormentesek. Veszprémben a város egyik kedvenc cukrászdája, a Schönig várja a vendégeket cukormentes fagylaltokkal és süteményekkel, illetve a nyár sztárja lehet a rizstejből készült fagylalt, amely százszázalékosan cukor-, laktóz- és gluténmentes.

cukormentes_cikk4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://teafilter.blog.hu/api/trackback/id/tr418654514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása