Különleges ízek a hétköznapokon is feketekávéval.
Ha kávés receptekre gondolunk, biztosan előkelő helyen jut eszünkbe a tiramisu. Természetesen ezen a sütés nélküli desszerten túl is vannak kávés receptek, sőt, egyáltalán nem csak édességek. Ezúttal egy egész menüsort mutatunk.
Előétel: Cseresznyével és kávéval sült cékla
Készítsünk finom, savanykásan édes, különleges sült zöldséget előételnek! Szerencsére túl sok dolgunk nem is lesz, a munka nagy részét a sütő végzi el. Pucoljunk meg és kockázzunk fel 1 kiló céklát (érdemes kesztyűt húzni hozzá!), és szórjuk sütőpapírral bélelt tepsibe. Keverjünk hozzá 20 deka fagyasztott cseresznyét és 20 szem kávébabot. Locsoljuk meg 125 ml olívaolajjal és ugyanennyi sherry ecettel, szórjunk rá 3 evőkanál valódi nádcukrot, sót és borsot. Jól forgassuk össze, majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük 25-30 percig. A megolvadt, karamellizálódott cukor édes íze fantasztikus harmóniát alkot a savanykás sherry ecettel és a kávé kesernyés aromájával.
Főétel: Kávés bárány steak polentával és répával
A bárány steaket sokkal könnyebb elkészíteni, mint gondolnánk. Természetesen a hús nem olcsó, de ha valami igazi különlegességet szeretnél, próbáld ki ezt a receptet. Fejenként egy nagyjából 20 dekás steak szelettel számoljunk, ezt fűszerezzük tört színes borssal (még ne sózzuk!), tegyük nejlon zacskóba és öntsünk rá két evőkanál olívaolajat. Mehet is a hűtőbe, 24 órára. A sütés előtt 1 órával vegyünk ki a hűtőből, hogy ne legyen hideg, amikor sütjük.
Előbb a köretet érdemes elkészíteni, hogy a hús frissen és melegesen kerülhessen az asztalra: 30 deka répát karikázzuk fel vékonyra, majd 1 evőkanál olajon kezdjük el pirítani. Sózzuk, így kis levet is enged, s egyben párolódik is. Fontos, hogy a répák roppanósak maradjanak, ne főzzük túl. Amikor elkészült, keverjünk bele 5-6 aprított mentalevelet, és egy teáskanál frissen facsart citromlevet. Ez készen is van, tegyük félre. Készítsünk polentát! Ehhez aprítsunk fel nagyon finomra egy hagymát és kis olajon fonnyasszuk meg. Keverjünk bele 80 gramm kukoricadarát, majd öntsük fel kétszeres mennyiségű vízzel. Folyamatosan kevergetve főzzük fel. Akkor jó, ha elválik a massza az edény falától. Fedjük le, pihentessük 5 percig, majd szedjünk belőle galuskákat a tányérra.
A steakhez hevítsünk fel egy serpenyőben egy evőkanál olívaolajat. Amikor forró, tegyük bele a hússzeleteket és sózzuk ízlés szerint. Oldalanként 3-4 percig süssük, így picit rosé marad, de pont így jó. A visszamaradt zsiradékhoz öntsünk 80 ml presszókávét, 2 evőkanál édes szójaszószt és 1 evőkanál mézet. Kicsit forraljuk be, majd keverjünk bele 40 gramm vajat. Tört színes borssal ízesítsük.
A polenta mellé kanalazzunk a répából, fektessünk rá egy szelet steaket és locsoljuk meg a szósszal. Ez az étel valóban frissen jó, viszont bő fél óra alatt elkészül.
Desszert: Kávés muffin
Ha gyors és finom süteményre vágyunk, akkor a kávés muffin igazi aduász lehet. Keverjünk össze háromnegyed bögrényi tejet öt evőkanálnyi olvasztott vajjal, három evőkanálnyi kávét, fele ennyi vaníliaaromát és egy nagyobb tojást. Ha ezzel elkészültünk, a száraz összetevőket is mixeljük össze: két csésze lisztre, háromnegyed bögrényi cukorra, félcsészényi apró darabokra tört csokira, két teáskanálnyi sütőporra, egy csipet sóra lesz szükségünk. Egy nagy tálban keverjük össze az összes hozzávalót, adagoljuk muffin formákba, és 18-20 percig süssük - a tetejét kávészemekkel is díszíthetjük.
A klasszikus tiramisu
Természetesen ne feledkezzünk meg a legnagyobb klasszikusról, a tiramisuról sem. Ez a recept nem a legegyszerűbb, nem is a leggyorsabb, de garantáltan az egyik legfinomabb. Babapiskóta helyett házi kávés piskótával készül, és a forró cukorszirup miatt azok is szívesebben készíthetik, akik tartanak a nyers tojástól a krémben.
Hozzáválók: A kávés piskótához 6 db tojás, 150 gramm cukor, 4 evőkanál feketekávé, 150 gramm finomliszt. A mascarpone krémhez 450 ml habtejszín, 120 gramm cukor, 50 ml víz, 4 db tojássárgája, 3 darab lapzselatin, 300 gramm mascarpone krémsajt. Az amarettós-kávés sziruphoz 140 ml feketekávé, 70 gramm cukor, 40 ml amarettó. A tetejére cukrozatlan kakaópor.
A kávés piskótához szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjét félig felverjük, majd fokozatos keverés mellett hozzáadjuk a cukrot. Ha kemény, beledolgozzuk a sárgáját is, és a kávét. A lisztet a keverékhez szitáljuk és fakanállal óvatosan eldolgozzuk. Sütőpapírral kibéleljük a tepsit, eloszlatjuk benne a tészta felét, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Ha elkészült az egyik lap, a tészta másik felét is ugyanígy megsütjük, majd hagyjuk őket kihűlni.
A mascarpone krémhez a cukorból és a vízből szirupot főzünk, ügyelve, hogy a cukor teljesen elolvadjon. A tojássárgáját habosra keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a még meleg cukorszirupot. A cukorsziruppal fehéredésig keverjük a tojást, addig, amíg szobahőmérsékletűre nem hűl. Ez nagyjából 10 perc folyamatos keverést jelent. A mascarponét kissé fellazítjuk, majd fakanállal folyamatosan hozzákeverjük a tojásos keveréket. A beáztatott zselatinlapokat kinyomkodjuk, majd mikróban pár másodperc alatt megolvasztjuk. A megolvadt zselatinhoz hozzákeverünk két evőkanállal a krémből, jól eldolgozzuk, majd hozzáöntjük a többi krémhez, és alaposan elkeverjük. A tejszínhabot keményre verjük, majd ezzel lazítjuk a tojásos-mascarponés-zselatinos masszát.
Az amarettós-kávés szirupot is elkészítjük. Ehhez először a forró kávéhoz hozzákeverjük a cukrot, feloldjuk, majd hozzáadjuk az amarettót is.
Nincs más hátra, mint hogy összeállítsuk a süteményünket: az egyik tésztalapot meglocsoljuk a kávés szirup felével. Érdemes kenőecsettel felvinni, így sokkal egyenletesebben tudjuk eloszlatni. A kávés tésztalapon elsimítjuk a krém felét, majd rátesszük a másik tésztalapot. Jöhet újra a szirupos locsolás, majd a maradék krém. Hűtőben egy éjszakát, de legalább 3-4 órát pihentetjük. Tálalásnál cukrozatlan kakaóporral megszórva tálaljuk.
Kávés italok
Kávélikőr
Akár az ünnepi készülődés része is lehet a kávélikőr elkészítése. Ha igazán jól sikerül és csinos üvegekbe töltjük, kiváló ajándék is lehet belőle. A kávélikőrhöz 50 gramm cukrot 5 deci vízzel és 2 csomag vaníliás cukorral (vagy fél rúd vaníliával) sűrű sziruppá főzünk. Ezután még forrón hozzákeverünk 4 deci feketekávét, majd állandóan kevergetve 5 deci rumot. Üvegekbe töltjük és hidegre tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Jól behűtve fogyasszuk.
Latte macchiato
Az étkezés után vagy egy szürke délutánon varázsoljuk otthonunkba a kávéházak hangulatát egy valódi latte macchiatóval, az elkészítése nem is olyan bonyolult. Főzzünk le egy adag kávét és készítsünk elő nagyjából másfél-két deci tejet, ízlés szerint. A tej egyik felét melegítsük meg, ez kerül a pohár aljára. Érdemes ezúttal szép, magas üvegpoharat használnunk. Egy kanál segítségével a kávét óvatosan csurgassuk a tej tetejére. Mivel a vizes alapú kávé könnyebb, mint a tej, ezért nem keverednek össze. A maradék tejből készítsünk kemény tejhabot, és kanalazzuk a kávé tetejére. Szórjuk meg cukrozatlan kakaóval, fahéjjal, és gyönyörködjünk egy kicsit a művünkben, mielőtt – egy kis pihenő keretében – elfogyasztjuk.