Teafilter Blog

Tejjel vagy tej nélkül: kávékisokos

2016. április 22. - m lara

Segítünk eligazodni a sok hasonló nevű, olasz kávécsoda között.

Egy igazán jó kávézóban ma már rengeteg különböző kávé közül válogathatunk, de néha az elnevezések nem sokat segítenek a hétköznapi embereknek abban, hogy vajon mi is lesz a poharunkban. Íme, egy kis segítség!

kave1.jpg

Kávékisokosunk nemcsak a kávéházak itallapján segít eligazodni, hanem akár otthoni kísérletezgetésre is csábíthat: ha rászánsz egy kis időt, máris szemrevaló kávécsodákat tudsz alkotni akár egy átlagos hétvégén is. Ezekhez a hagyományos kávétípusokhoz nem is kell igazából semmi különös, tejhabosítót pár száz forintért tudsz vásárolni, ezen kívül pedig esetleg kakaó vagy tejszínhab kellhet ahhoz, hogy igazi baristának érezhesd magad. Érdemes mindig jó minőségű kávét használni és finom, magasabb zsírtartalmú tejet.

A rövidek

Kezdjük az alapokkal! Tudtad, hogy egy valódi Espresso mindössze 30 ml? Ha ezt a klasszikust kéred, ne lepődj meg azon, ha valóban csak egy kortynyi kávét látsz a csészédben. Ha ennél sűrűbb kávéra vágysz, akkor kérhetsz Ristretto-t, ami egy másik rövid kávétípus. Ez 22 ml, épp ezért mindenképp sűrűbb, de nem feltétlenül erősebb, sőt! Közkeletű tévedés, hogy a Ristretto azt jelenti, hogy több kávét főznek le fele annyi vízben, épp azért ütősebb lesz. Ha valóban nagyobb adag koffeinre van szükséged, akkor a Doppio lesz a legjobb választás, ez – ahogy a neve is mutatja – tulajdonképpen két adag Espresso egy pohárban. A Lungo még mindig egy olyan fajta, amiben csak kávé van, tejszín és egyebek nélkül. Ez 90 ml, de azért semmiképp nem egy tripla presszókávéról beszélünk. Kevésbé sűrű, kevésbé koncentrált, de a mennyiség miatt mindenképp sok koffeint tartalmaz.

Ha valamilyen, a fentiektől eltérő kávét kérünk tejjel vagy bármi mással, általában az alap egy dupla presszókávé lesz, ehhez jönnek az extrák. Kevésbé ismert fajta nálunk a sima Macchiato, ami tulajdonképpen egy Doppio, egy kis tejhabbal a tetején. Ezt elvileg egy csinos kis foltban kapjuk a kávénk tetejére. A Cafe Creme 60 ml-es presszókávéjához 30 ml tejszín kerül, míg a Café Noisette-hez 30 ml tej jár. Tulajdonképpen ezeket a kávétípusokat készítjük el magunknak, amikor egy kávézóban valamit töltünk a presszókávénkhoz.

Nagyobb pohárban tejjel vagy vízzel

Az általunk gyakran hosszúkávénak nevezett típus tulajdonképpen nem is létezik, hiszen a vízzel felöntött verziót Americano-nak nevezzük: ez 60 ml Espresso és 90 ml forró víz elegye. A „hosszúkávé” elnevezésre egyébként még a korábban említett Lungo is pályázhatna. Nem elég már a kicsi csésze a népszerű Capuccino-nak sem, ami 60-60 ml kávé, gőzölt tej és tejhab elegye. Létezik egy Dry Capuccino nevű formáció is, amiben a tejet tejhabra cserélik, tehát a kávén közvetlenül a tejhab csücsül. Ínycsiklandó lehet a Moccha, ha még nem próbáltad ki, legközelebb mindenképp kérj ezt egy kávézóban. Itt a 60 ml kávé után ugyanennyi forró csoki vagy csokiszirup kerül a bögrébe, amire pedig gőzölt tej kerül. A Con Panna szintén egy dupla presszókávé, amire tekintélyes adag (90 ml) tejszínhab kerül, míg a Flat White dupla presszókávé és 120 ml gőzölt tej elegye. Ezt nevezi a köznyelv tejeskávénak.

Tejes csodák

Még nagyobb pohárban kapjuk a Café Lattét és a Latte Macchiato-t. Előbbi 60 ml Espresso és 300 ml gőzölt tej elegye, erre kerül egy vékony réteg tejhab. Ha mutatósabb és habosabb verzióra vágysz, akkor jön képbe a tejes kávécsodák egyik királya, a Latte Macchiato, aminek különlegességét sokan ismerik: alulra kerül 240 ml gőzölt tej, erre jön a 60 ml presszókávé, majd szintén 60 ml tejhab következik. Ezek a finomságok különösen jól tudnak esni egy könnyebb ebéd után, vagy reggelire egy szelet pirítós, kalács mellé. Azért vigyázz, mert napi három nagy tejeskávéval jó sok plusz kalóriát is beviszel a szervezetbe.

kave2.jpg

Nyáron is kávézz – hidegen!

Ínyencség lehet, főleg nyáron több hideg kávés finomság: az Affogato egy gombóc fagyival készül, a Cafe con hielo pedig jéggel. Ezekben a típusokban nincsen tej, szóval elsősorban a presszókávé kedvelőinek ajánljuk, ha lágyabb jeges csodára vágysz, akkor a jeges kávé vagy a frappé lesz a te kedvenced. Előbbi jéggel, utóbbi jéghidegen összerázva, tejjel, esetleg fagyival készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://teafilter.blog.hu/api/trackback/id/tr408654466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása