Hazai és külföldi sajtkülönlegességek lelőhelyei országszerte.
Magyarországon is egyre nagyobb igény mutatkozik a hazai és külföldi sajtkülönlegességekre. Szerencsére egyre bátrabban kísérletezünk ezzel az ezerarcú ételféleséggel, így jó tudni, hol szerezheted be a legfinomabb termékeket.
A szakavatottak már tudják, hogy igazán jó sajtot az erre specializálódott üzletben kapnak. Szerencsére ma már itthon is találunk olyan üzleteket, ahol válogathatunk a francia, svájci, holland, olasz, görög vagy más népek specialitásaként ismert költemények között. Nézzünk most ezek közül néhányat!
Sarki Fűszeres: Budapest, Pozsonyi út 53-55. (XIII. kerület)
Budapest egyik legjobb sajtüzlete, ami nem is kimondottan sajtbolt. Legalábbis nem csak sajtbolt, ugyanis profik kávéban, borban, lekvárban, és még ki tudja mi mindenben. A Sarki Fűszeresnél emellett remek felvágottakat is vásárolhatunk, reggelizhetünk, ebédelhetünk, vagy vacsorázhatunk. Idénytől függően 60-80 féle sajt kapható, amiket rendszeresen kóstolhatunk tematikus sajtkóstolók keretében is.
SZEGA Camembert
A legszélesebb külföldi sajtválasztékkal a SZEGA Camembert Sajtüzletei kecsegtetnek. Igazi sajtfanatikusnak vagy vállalkozó szelleműnek kell lenni ahhoz, hogy segítség nélkül eligazodjon az ember a rengeteg csodálatos sajt között, amelyek a pultban sorakoznak.
A francia, holland, angol, olasz, spanyol sajtok mellett nagy a választék olajban pácolt sajtokból is, valamint az üzletek árusítanak francia és német pékárukat, francia eceteket, csokoládékat, dijoni mustárokat, spanyol olívaolajokat, olasz desszerteket is. Külön pultban húskészítményeket találunk: spanyol, olasz érlelt és főtt sonkákat, francia és belga pástétomokat.
Üzletek:
- Budapest, Budagyöngye Bevásárlóközpont
- Budapest, Fény utcai piac
- Budapest, Rózsakert Bevásárlóközpont
- Diósd, SZEGA Camembert Sajt- és Sonkakereskedés
Culinaris
A Culinaris üzleteiben a sajtpultok is ugyanazt a profizmust képviselik, ami általában elmondható a vállalkozásról. Az üzlet méretének megfelelően a sajtválaszték is kisebb vagy nagyobb, de minden esetben gondosan válogatott szelekcióval találkozhatunk. Elsősorban francia és olasz sajtok terén erősek, illetve mindig lehet számítani szezonális különlegességekre, esetenként tematikus válogatásokra.
Üzletek:
- III. Perc u. 8.,
- V. ker Balassi Bálint u. 7,
- VI. ker, Hunyadi tér 3.
Nagy Tamás Sajtkereskedése: Budapest, Gerlóczy u. 3. (V. kerület)
Budapesten a külföldi ínyenc boltok nagyöregje a Gerlóczy utcai Sajtkereskedés. Széles és nagyon igényes választéka közel 300 féle sajtot kínál. Ha sajttal kapcsolatos kérdésünk van T. Nagy Tamás bizonyára tudja a választ.
Érdemes egy kis figyelmet fordítani a Magyar sajtkészítők céhére is. A céh tagjainak elsősorban vidéken vannak sajtműhelyei, de egy-egy különlegesség még egy kis utazást is megér. A szervezet célja hazánk sajtkultúrájának megalapozása, többszintes szakmai képzési rendszer létrehozása, védjegy és a speciális termékek eredetvédelme. Céljaik között szerepel még a magyar gomolya védett termékké nyilvánítása.
A céh tagjai:
- Kiss Ferenc - Kiss Házi Sajt Manufaktúra, Körösladány
- Sándor Tamás - Bükki kézműves Sajt és gasztronómia, Eger
- Hortig Rezső és Bertók Zsuzsa - Házisajt Sajtműhely, Lajosmizse
- Mircz Nárcisz - Nárcisz Birtok, Debrecen
- Földi László - Gyomai Bethlen Sajt Kft., Gyomaendrőd
Országszerte jó minőség: Cserpes
Az utóbbi években nagyon felkapottak lettek a Cserpes sajtok és tejtermékek. Szerencsére ez esetben valóban korrekt minőséggel van dolgunk, de azért azt nem árt tudni, hogy ennek a szintnek kellene az általánosnak lennie a gyümölcsjoghurtok, a sajtok és túrók esetében is. A hipermarketek olcsóbb, nem túl jó minőségű termékeihez képest természetesen a Cserpes sajtok is fantasztikusak lehetnek, így ezeket is fogyasszuk bátran: valóban finomak, tartósítószer-, és adalékanyag-mentesek. A termékekhez sok helyen hozzá lehet jutni: piacokon, pékségekben és kisebb üzletekben.
Kecskesajtok otthona
Őrségi Ínyes sajtmanufaktúra: Magyarszombatfa
Magyarszombatfán bújik megy Búzás Attila sajtkészítő mester kecskefarmja és sajtüzeme. Egy kellemes őrségi hétvége alkalmával nem szabad kihagyni! Búzás úr szívesen kalauzolja a vendéget, mesél a kecskékről, a sajtokról. A sajtokat vásárlás előtt meg is lehet kóstolni, sőt hasznos recepteket is kapunk hozzá. Sokan a francia sajtok minőségét vélik felfedezni az Ínyes sajtokban, és nem tévednek: a mester Franciaországban tanulta a mesterséget.
Balla Enikő kecskefarmja, Károlyfalva
Aki ide látogat, ne egy gyors sajtvásárlásra számítson. Enikő szinte gyermekeinek tekinti a kecskéit, mindegyiket nevén szólítja, szinte olvas a gondolataikban, és tapasztalatát, a kecskékért és a kecskesajtért való rajongását meg is osztja a látogatóval. Azoknak, akik nem szeretik még annyira a kecskesajtokat, érdemes Károlyfalván kezdeni az ismerkedést, hatalmas élményben és meglepetésben lesz részük! Mivel Balla Enikő kecskefarmja nem nagy, ezért mindig azt érdemes megvenni, amit éppen kapni nála.