Kell-e a „nagykésen” és a kenyérvágón kívül más kés a konyhába?
Nem egyszerű kiigazodni a különböző pengehosszúságú és alakú kések között. Néha azt sem tudjuk, melyik mire való és egyáltalán szükségünk van-e még egy darabra a többi mellé. pedig az alapszabály egyszerű: legyen kevesebb, de jó minőségű késünk.
Minden háziasszony tudja, hogy egy rossz kés nemcsak megkeserítheti a főzéssel töltött időt, de jelentősen meg is hosszabbíthatja azt. Ezzel ellentétben egy jó minőségű vágószerszám lerövidíti az előkészítési folyamatot és a főzés is több örömet fog okozni. Most összegyűjtöttük, melyik kést mire használjuk, és kinek érdemes beruházni rájuk.
Séfkés
A séfkés, azaz szakácskés, abszolút konyhai alapdarab. Különböző pengehosszúságokban létezik, épp ezért mindenkinek érdemes megtalálni azt, ami a legkényelmesebb neki. Ez a kés gyakorlatilag minden konyhai előkészítő műveletre alkalmas: vágás, szeletelés, aprítás. Érdemes alaposan végiggondolni, hogy milyet vásárolunk, a legtöbb pénzt ugyanis mindenképp erre a típusra szánjuk.
Segédkés
A segédkés szintén alapdarab. Kicsit kisebb, rövidebb és vékonyabb a pengéje, mint a szakácskésnek. Nem árt, ha ebből is van egy otthon, hiszen sokszor felesleges a séfkést előkapnunk. Gondoljunk csak a felvágottak, sajtok szeletelésére, kisebb mennyiségben zöldségek felvágására a reggelihez. Ilyenkor nem mindenki veszi elő szívesen az egyébként elég súlyos séfkést, jó, ha kéznél van a könnyebb kistestvére.
Kenyérvágó kés
Vannak, akik szerint semmi olyasmit nem tud egy kenyérvágó kés, amit egy jó séfkés ne tudna. Azaz egy tökéletesen élezett séfkéssel éppolyan jól lehet kenyeret szelni, mint a kenyérvágóval. Mi mégis azt mondjuk, érdemes beszerezni egy recés élű kenyérszeletelő kést is, ha másért nem, legalább lesz hová nyúlnunk, ha a másik épp használatban van. Sokan egyébként is jobban szeretik, ha a péksüteményeknek saját „dedikált” késük van.
Bárd
A bárd alapvetően a csontok elroppantására való, olyan esetekben, amikor féltenénk a késünket a kicsorbulástól. A segítéségével néhány jól irányzott mozdulattal szétbonthatunk egy csirkét. Ugyanaz érvényes rá, mint a filézőre: akkor vegyünk, ha feltétlenül szükségünk van rá.
Hússzeletelő
A hússzeletelő kés arra való, hogy az elkészült ételeket, megsült húsokat szép vékonyan, ízlésesen tudjuk szeletelni az asztalnál. Ez sem feltétlenül alapdarab, bár tény, hogy az ünnepekkor sok háziasszony hasznát venné. A pengéje vékony, sokkal precízebben lehet vele szelni, mint a séfkéssel. Ha gondoljuk, vásárolhatunk egyet, de évente 1-2 alkalommal a borotvaélesre fent séfkésünkkel is boldogulni fogunk.
Filéző kés
A filéző kés egy könnyű, keskeny és hajlékony pengéjű kés, amit elsősorban húsok csontozására, filézésre, halak feldolgozására használunk. Ha nem végzünk túl sok ilyen jellegű munkát, akkor nem feltétlenül van rá szükségünk, hiszen speciális pengéje miatt másra nemigen használható. Ha azonban nagy mennyiségben filézünk, meg fogja könnyíteni az életünket.
Zöldséghámozó
A zöldséghámozó az első két késhez hasonlóan nélkülözhetetlen darab a konyhában. Rövid, vékony pengéjével még a paradicsomot is meg tudjuk hámozni, de – speciális pucoló híján – ezzel hámozhatunk uborkát, krumplit és minden más zöldséget-gyümölcsöt. Ebből is érdemes jól kézre álló, praktikus darabot beszereznünk. Talán nem lesz a legolcsóbb, de nagyban meg fogja könnyíteni az életünket.