Teafilter Blog

Őszi főzelékek könnyedén

2016. április 22. - m lara

Szín- és ízvarázs a különlegesség és egészség jegyében.

A főzelék fontos eleme a magyar konyhának. A gyerekkori – gyakran nem túl jó – élmények után általában felnőtt fejjel rájövünk, hogy a főzelék egyszerű és egészséges étel. Bár a hagyományos ízek is finomak, érdemes néha kicsit messzebb merészkedni.

fozelek_cikkbe1.jpg

A főzelékeket sokan nem szeretik. Ez nem is csoda, ha a menzákon felszolgált rántásízű zödborsófőzelékből vagy finomfőzelékből indulunk ki, ami valószínűleg minden óvodás rémálma. Azonban a főzelékekben ennél sokkal több van!

Az őszi-téli időszakban különösen jó barátja lehet a háziasszonyoknak egy-egy ilyen fogás, hiszen általában gyorsan elkészül, kellemesen meleg és mégsem túl nehéz étel. Akár a hagyományos főzelékeket is feldobhatjuk egy-két különleges hozzávalóval vagy új fűszerrel, de nyúlhatunk olyan alapanyagokhoz is, amelyeket eddig egyáltalán nem használtunk.

Előbbi jegyében nézzük például a fűszeres spenótfőzeléket burgonyával. Ehhez a recepthez szükségünk lesz 250 gramm mélyhűtött spenótra, amit vásárláskor alaposan nézzünk meg: olyat válasszunk, ami fűszerek, cukor és só nélkül lett lefagyasztva. Olvasszuk ki a spenótot, s ha ez nagyjából megvan, neki is állhatunk a főzeléknek. Egy lábosban olvasszuk 1-2 evőkanál vajat, amire dobjunk rá egy közepes fej vöröshagymát felkockázva. Ha már aranysárga, mehet mellé 2 gerezd áttört fokhagyma és 2 cm friss gyömbér reszelve.

Adjuk hozzá a fűszereket: fél-fél kávéskanálnyi  római kömény, őrölt fűszerkömény, cayenne bors, fekete bors, őrölt szegfűszeg. Természetesen bármelyik fűszert kihagyhatjuk, de a római köményt nem érdemes, az adja meg a pikáns ízt. Ezt követően felöntjük egy deci fehérborral, amivel forraljuk pár percig. Ezután jöhet hozzá 400 gramm hámozott, szeletelt burgonya (ha épp van aprószemű, elég félbe vágni), a lecsepegetett spenót és egy kis víz. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul. 2 deci tejszínben elkeverünk 2 evőkanál kukoricalisztet, ezzel sűrítjük a főzelékünket, még 3-4 percig forralva azt. Tálaláskor remekül illik hozzá a sajt, vagy pirított magok, dió is színesítheti ételünket.

Ha szívesen kipróbálnánk egy új alapanyagot, mindenképp érdemes a csicseriborsóra is gondolni. Többek között kiváló paradicsomos csicseriborsó főzeléket tudunk készíteni belőle. Ehhez szükségünk lesz 750 gramm főtt csicseriborsóra, amit egy napi áztatás után bő vízben tudunk puhára főzni, de egészen nyugodtan használhatunk konzerv változatot is. Egy fej apróra vágott hagymát dinszteljünk puhára 1 evőkanál vaj és 3 evőkanál olívaolaj keverékén, majd sózzuk meg. Reszeljünk rá ízlés szerint fokhagymát, adjuk hozzá egy kávéskanál római köményt és keverjük bele a csicseriborsót.

fozelek_cikkbe2.jpg

Öntsünk hozzá 3 deci paradicsomlevet, 1 deci vizet és a csicseriborsó főzőlevét vagy a konzerv alaplevét. Forraljuk össze, sózzuk, borsozzuk, facsarjunk hozzá egy negyed citrom levét és 1-2 percig tartsuk forrásban. Eközben egy serpenyőben hevítsünk 1 evőkanál olajat. Adjuk hozzá 30 deka sárgarépát tisztítva, kockázva, finoman sózzuk és 8-10 percig pirítsuk. Chiliporral vagy késhegynyi curryvel fűszerezhetjük. Amikor ressre pirult, adjunk hozzá 1 kávéskanál szezámmagot és további 1-2 percig hevítsük. Tálalás előtt egy merőkanálnyi főzeléket szedjünk külön, pürésítsük, majd öntsük vissza az alaphoz. Keverjük el, melegítsük össze és a répával, friss korianderrel tálaljuk.

Ez az étel római kömény és koriander nélkül is megállja a helyét. Akár „olaszosíthatjuk” is egy kis oregánóval és bazsalikommal, úgy is nagyon finom lesz.

Fantasztikusan ízletes alapanyag a vöröslencse. Áztatás nélkül is villámgyorsan puhára fő, néhány egyéb hozzávalóval pedig valódi keleties finomságokat, például korianderes vöröslencsefőzeléket készíthetünk belőle. 2 evőkanál olívaolajon pirítsunk meg egy fej apróra vágott vöröshagymát, majd adjunk hozzá ízlés szerint áttört fokhagymát és 2 teáskanál curry pasztát. Ez utóbbit fűszerboltokban már könnyedén be tudjuk szerezni. Néhány percig pirítsuk, majd öntsük fel 5 deci alaplével. Forrás után mehet bele 250 gramm vöröslencse.

Figyeljünk oda, mert a vöröslencse tényleg nagyon gyorsan megfő. Ha megpuhult, öntsünk hozzá 2 deci kókusztejet, egy fél citrom levét, és ízlés szerint sót, borsot. Ennél az ételnél ne hagyjuk el a friss koriandert! Ha még nem próbáltuk ezt a fűszert, ideje megkóstolni.

fozelek_cikkbe3.jpg

Receptek forrása: SzatmáriFeri és NoSalty

A bejegyzés trackback címe:

https://teafilter.blog.hu/api/trackback/id/tr938654482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása