Borospohár egyszeregy a borok kóstolásához, nem csak ínyenceknek
Ha szeretjük a finom borokat, érdemes arra is odafigyelnünk, milyen pohárból isszuk azokat. Ha van otthon külön fehér- és vörösboros poharunk, már valószínűleg megtettük az első lépést a bor- és poháretikett bonyolult útvesztőjében.
Ha ritkán fogyasztunk bort, és akkor is kiszámíthatóan 1-2 fajtát, tökéletesen megfelel otthoni használatra egy szép fehér- és egy vörösboros készlet. Ha ezeket jól választjuk ki, nem nyúlhatunk mellé akkor sem, ha vendégek érkeznek hozzánk. Ha viszont szeretjük kóstolgatni a különböző borokat, akkor érdemes hosszabb időt szánnunk a megfelelő pohár megszerzésére is.
Az alábbi összeállítással – az ínyencek mellett – azoknak szeretnénk segítséget nyújtani, akik esetleg ajándékba szánnak egy szép és különleges pohárkészletet. Ilyenkor természetesen érdemes előre tájékozódni, milyen bort fogyaszt szívesen a megajándékozott, és aszerint választani.
Könnyű, száraz fehérborokhoz
A könnyű, száraz fehérborokhoz ajánlott pohár nagyjából 3 dl űrtartalmú, a szára közepesen vastag, hosszúsága 20 cm körüli, szája enyhén befelé szűkül. A kehely formája alul lehet ívelt vagy ma már divatos a kicsit szögletes változat is. Ezek a borok nagyon frissek, üdék, gyümölcsösek, általában reduktív eljárással készülnek, ami azt jelenti, hogy zárt acéltartályban folyik az erjesztés és hordós érlelést nem kap a bor. Optimális felszolgálási hőmérsékletük 10-12°C.
Könnyű rozé és siller borokhoz
A könnyű rozé borokhoz és siller – a rozénál sötétebb, a vörösbornál halványabb árnyalatú, kék szőlőből készülő – borokhoz is hasonló űrtartalmú és magasságú poharat ajánlanak, csak a formája más egy kicsit. Szája tulipánszerűen kissé kifele szélesedik. Ezeknek a boroknak az optimális felszolgálási hőmérséklete szintén 10-12°C.
Közepesen testes és nehéz száraz fehérborokhoz
A nehezebb, fűszeresebb, általában fahordós érlelésű borokhoz 4 dl űrtartalmú, hosszabb szárú poharat ajánlanak. A kehely öble kissé szélesebb, mint a friss fehérboroknál, szája ugyanúgy enyhén befele szűkül. Ezeknek a boroknak magasabb az alkoholtartalmuk, mint a friss fehérboroknak, és általában több hónapos vagy akár éves hordós érlelést kaptak. A testesebb fehérborok optimális felszolgálási hőmérséklete 10-12°C.
Könnyű és közepesen testes száraz vörösborokhoz
Könnyű és közepesen testes vörösborokhoz általában bordóis poharat ajánlanak. Ez hasonló formai tulajdonságokkal rendelkezik, mint a nehéz fehérboros pohár, annyi különbséggel, hogy űrtartalma nagyobb, általában 4,5-5 dl. A könnyű vörösborok optimális felszolgálási hőmérséklete 16-18°C.
A bordóis pohár egyébként a legáltalánosabb pohár, hiszen ebben a pohárfajtában szinte minden bort jól élvezhetünk, talán a Pinot Noir, a pezsgők és habzó borok kivételével.
A nagy, száraz vörösborokhoz
A testes száraz borokhoz szintén bordóis poharat ajánlanak, csak kicsit nagyobb űrtartalommal. Ezek a nagy vörösboros poharak általában 5-7 decisek. A testes száraz borok sok esetben 6-8 hónapot vagy néha több évet is eltölthetnek fahordóban, erős pirosbogyós és nem ritkán csokoládés, dohányos illatjegyekkel is rendelkeznek. Optimális felszolgálási hőmérsékletük szintén 16-18°C.
A desszert borokhoz
A desszert borok közé tartoznak az édes tokaji borok, a késői szüretelésű borok, a félédes és édes borok, továbbá a jégbor, az édes portói és az édes sherry is. A desszertboros pohár hasonlít a könnyű fehérboros pohárhoz, de szája kicsit jobban ível és szűkül befele. Néhány centivel alacsonyabb, az űrtartalma pedig 1,5-2 dl. A desszert borok optimális felszolgálási hőmérséklete 11-12°C.
Habzóbor, pezsgő vagy Champagne
Általában két klasszikus forma található meg a polcokon: a lapos, széles kerek kehely, valamint a magas és karcsú pezsgős flőte pohár. A régebbi, lapos változatban nem élvezhető igazán a buborékok nagysága és mennyisége, ami ebben az esetben elengedhetetlen. A pezsgős flőte pohár hosszúkás kelyhében viszont szépen szárnyalnak felfele a buborékok, a pezsgő a szűk és hosszú pohárban intenzívebb illatokat közvetít. A szűk száj lényege, hogy bent tartsa az illatokat és a buborékokat. A pezsgők, habzóborok felszolgálási hőmérséklete 6-7°C.
+1. A Pinot Noir-hoz: egy kivételes bor, kivételes pohárral
Ha nagy Pinot Noir kedvelők vagyunk, adjuk meg a módját! Pinot Noir-hoz minden esetben burgundis poharat használjunk, de ezt a poharat ne használjuk semmi másra. Legyen ez boros polcunk dísze, ékköve és egyedi darabja. A burgundis pohár 6-8 dl űrtartalmú, óriási kehelyrésszel rendelkezik, szája enyhén befele ível. A Pinor Noir optimális felszolgálási hőmérséklete 16°C.