A zöld tea nemcsak jól esik, hanem nagyon egészséges is – egész évben.
Az ősz beköszöntével elérkezett a gőzölgő teáscsészék időszaka is. Rengeteg különféle tea közül választhatunk: a klasszikus fekete és gyümölcsteák mellett fogyaszthatunk akár zöld teát is. Most azt járjuk körül, miért jó választás az utóbbi.
A zöld tea jótékony hatását tapasztalatok és vizsgálatok egyaránt igazolják. Amellett, hogy nagyon kellemes és pihentető elkortyolni egy csésze meleg teát, szerencsére ennek az italnak rengeteg pozitív hatása van, főleg ha rendszeresen fogyasztjuk.
Mi a zöld tea?
A zöld teát pontosan ugyanarról a növényről, a teacserjéről nyerik, mint fekete társát. A két tea közötti különbséget a feldolgozási módban kell keresnünk, ez ugyanis jelentősen eltér. Míg a fekete teát erjesztik (a leveleket megsodorják, így elindul az erjedési folyamat) addig a zöld teát a teaszüret után gőzölik, hevítik, ami leállítja ezt a folyamatot, így a levél megtartja eredeti, fényes zöld színét.
A későbbiekben a leveleket formázzák, és minőségüknek megfelelően válogatják, szárítják. A minőségi teák feldolgozását kézzel végzik. A zöld teát más néven szűzteának is nevezik, mert a teafajták közül ez van a legkevésbé kezelve.
Miért fogyasszuk?
A zöld teában kevés koffein van: a fekete tea koffeintartalmának egyharmada, a feketekávéénak pedig csak egynegyede. Emellett a teák közül a zöld teában található a legtöbb sejtvédő, antioxidáns hatású vegyület.
Különböző kutatások azt is kimutatták, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása csökkenti a rákkeltő anyagok hatását, pontos kutatásokat a bőrrák és a tüdőrák esetében folytattak. Az utóbbit egyébként az is alátámasztja, hogy bár a japán férfiak rengeteget dohányoznak, mégis alig-alig ismert körükben a tüdőrák, ami valószínűleg részben a zöld tea rendszeres fogyasztásának köszönhető.
Ezek mellett a zöld tea tartalmaz egy katechin nevű anyagot, amely baktériumülő hatásáról ismert, így erősebbé teheti immunrendszerünket és megvédhet a fertőzésektől. Erre a hatására rásegít az a tény is, hogy a zöld teában rengeteg a vitamin. A C-vitamin tartalma például nagyjából megegyezik a citroméval, de tartalmaz B-vitamin féléket, magnéziumot, káliumot és mangánt is.
A zöld tea kiválóan nyugtatja a gyomrot, jó hatással van az emésztésre és a bélműködésre. Emellett normalizálja az anyagcserét is, így akár még a súlycsökkentésben is lehet szerepe – ehhez hozzájárul zsíroldó hatása is. A zöld tea fogyasztása természetesen nem helyettesíti az egészséges és változatos táplálkozást, de jó kiegészítése lehet a diétának.
A már említett antioxidánsok miatt öregedés gátló hatása is van, illetve a hormonháztartásra is jó hatása lehet, fiatalabb korban a pattanásokat kezelhetőbbé teszi.
Mindezek mellett arról sem szabad elfeledkezni, hogy zöld teát fogyasztani érdemes nyugodtan, pihentetően, akár szertartásszerűen, ez pedig nyugtató, kellemes érzéssel tölti el az embert.
Hogyan fogyasszuk?
A legfontosabb, hogy zöld teából soha ne filteres változatot válasszunk, hanem valódi teát keressünk. A teakészítéshez alacsony ásványianyag-tartalmú, tiszta, klórmentes vizet használjunk, amit természetesen ne a mikróban melegítsünk. A legideálisabb a tűzhelyen melegíteni a vizet, rozsdamentes acél vízforralóban.
Zöld teák esetén 1 teáskanál teát számoljunk 2 deci vízre. Legjobb, ha máztalan agyagkannában áztatjuk a teát, de természetesen a porcelánkanna is megfelelő. Fém, vagy műanyag kannát azonban soha ne használjunk a teához!
A vizet először addig forraljuk, amíg zubogni kezd, majd levesszük a tűzről és visszahűtjük 70-80 fokra, csak ekkor szabad ráönteni a levelekre. A zöld teát nagyon rövid ideig, 1-2 percig áztassuk. Ha valódi tealevelekből főztük a teát, akkor azok ilyenkor még „újrafelhasználhatóak”, 2-4 alkalommal is le lehet őket forrázni, mindig több ideig áztatva. Mikor a levelek teljesen kisimultak, akkor ázott ki teljesen a teánk, ekkor dobhatjuk ki a szemétbe.
A zöld teát porcelán vagy máztalan agyag csészéből igyuk, ízesítés nélkül.
Bár az elkészítési mód kissé bonyolultnak hangzik, érdemes kipróbálni, és kissé lelassulni a hétköznapokban is, legalább esténként. Próbáljuk meg élvezni ezt az értékes italt, és ha rendszeresen fogyasztjuk, tapasztalni fogjuk jótékony hatásait!
Tipp: a zöld teával való ismerkedést kezdhetjük akár a fehér teával is, ami egyáltalán nem keserű, hanem inkább bársonyos, édeskés ízű teafajta. Ezek a legfiatalabb hajtásai és rügyei a teacserjének.